logo www.i-hondenrassen.nl
Informatie over vele hondenrassen
(binnenkort nog meer rassen)

Informatie over het hondenras:
Epagneul Nain Papillon

Hondenras Epagneul Nain Papillon foto1

Schofthoogte:20-28 cm.
Gewicht:2-4 kg.

 

Epagneul Nain Papillon
De Epagneul Nain Papillon is bevallig, lichtvoetig en levendig. Papillon is Frans voor vlinder en deze benaming verwijst naar de oren van deze hond, die als vleugels van de vlinder uitgespreid staan. De Epagneul Nain Papillon heeft voor een hond unieke oren. Dit kleine Toy ras is 20 tot 28 hoog en weegt 2,7 tot 4 kg. Een hoogte van meer dan 30,5 cm leidt volgens de standaard van de American Kennel Club tot diskwalifictie. De Epagneul Nain Papillon heeft een overvloedige, lange, glanzende, gladde vacht en een gepluimde staart die hij gekruld over de rug draagt. Vandaar dit ras eerst de Squirrel Spaniel werd genoemd. Het lange haar is recht en vloeiend. Op het hoofd, de snuit en de voorbenen is het haar kort. De Epagneul Nain Papillon heeft geen ondervacht.

De karakteristieke Papillon-oren van dit oude ras zijn relatief recent. De variƫteit met oren die langs de wangen hangen wordt tegenwoordig Phalene genoemd, hetgeen mot betekent. De Epagneul Nain Papillon staat ook wel bekend onder de naam Continental Toy Spaniel en werd voorheen Epagneul Nain of Dwarf Spaniel genoemd.

De normen van de AKC specificeren de grote en ronde orn van de Epagneul Nain Papillon, die moeten bewegen als de utgespreide vleugels van de vlinder. Wanneer hij alert is houdt de Epagneul Nain Papillon zijn oren in een hoek van ongeveer 45 graden van het hoofd af. De oren van de Phalene, het type met de hangende oren, moeten geheel naar beneden hangen. De ogen zijn donker en rond.

Altijd meerkleurig is de norm volgens de AKC; de vacht mag nooit geheel wit, of geheel zonder wit zijn. Wit met vlekken in alle kleuren komt het meest voor. Ook wat betreft zijn kleur maakt de Epagneul Nain Papillon zijn naam waar. Maar schoonheid gaat verder dan de huid, of het haar, en waar we het over de Epagneul Nain Papillon hebben gaat het niet alleen over vlinders. De Epagneul Nain Papillon is levendig, zijn gang is makkelijk en gracieus, terwijl zijn donkere, ronde ogen een intelligente expressie hebben. Het is een gelukkige hond die gehecht is aan zijn eigenaar, maar zijn uiterlijk verbergt een sterke aard. De Epagneul Nain Papillon speelt graag buiten en makkelijk af te richten als hij is, blinkt hij uit in behendigheid - en gehoorzaamheidwedstrijden. De gezellige Epagneul Nain Papillon wordt ook gebruikt als therapiehond en zelfs om te hoeden.

Extra informatie

Hondenras Epagneul Nain Papillon foto2

 
Hondenras Epagneul Nain Papillon foto3

 
Hondenras Epagneul Nain Papillon foto4

 
Hondenras Epagneul Nain Papillon foto5