logo www.i-hondenrassen.nl
Informatie over vele hondenrassen
(binnenkort nog meer rassen)

Informatie over het hondenras:
Newfoundlander

Hondenras Newfoundlander foto1

Schofthoogte:55-76 cm.
Gewicht:50-70 kg.

 

Newfoundlander
De American Kennel Club beschrijft de Newfoundlander als kalm, waardig en met het hoofd op een trotse manier gedragen, een grote hond van behoorlijke omvang, met sterke spieren en zware botten. Ook vallen bij deze hond de gewelfde ribben op, die op een grote longcapaciteit duiden. De Newfoundlander kan tot 76 cm hoog worden en tot 68 kg wegen. De hond moet iets langer dan hoog zijn. De staart van de Newfoundlander is bijzonder – zwaar behaard en dik aan de basis, en wordt door de hond bij het zwemmen als roer gebruikt. De ronde voeten hebben tenen met zwemvliezen en de dikke langharige vacht is waterbestendig. De Newfoundlander kan zwart zijn, hetgeen het meest voorkomt, of bruin, grijs, of zwart en wit. Door sommigen wordt de zwart-witte Landseer Newfoundlander als een apart ras beschouwt. Het hoofd van de Newfoundlander is behoorlijk groot, maar de snuit is kort. De verhoudingsgewijs kleine en driehoekige oren, met ronde punten, hangen naar beneden. De donkerbruine ogen liggen diep en hebben een zachte expressie.

Volgend de AKC weerspiegelt de expressie de kenmerken van de Newfoundlander (ook wel Newf of Newfie genoemd): goedmoedigheid, intelligentie en waardigheid. Een zachtmoedig temperament is volgend de AKC ook het kenmerk van de Newfoundlander. Het is zelfs het meest belangrijke kenmerk van dit ras. Illustratief hiervoor is het schilderij van de beroemde Edwin Landseer “A Distinguished Member of the Humane Society” dat een zwart-witte Newfoundlander toont.

Lord Byron wiens “scheepsofficier” een Newfoundlander was zou het hier zeker mee eens geweest zijn. Op de grafsteen van zijn hond staat dat de Newfoundlander “....possessed beauty without vanity,/ strength without insolence,/ courage without ferocity,/ and all the virtues of man without his vices.” En het geschrift eindigt met: Ye! who behold perchance this simple urn,/ Pass on, it honors none you wish to mourn,/ To mark a friend’s remains these stones arise,/ I never knew but one - and here he lies.” Lord Byron kon niet weten dat velen vandaag de dag het overlijden van hun Newfoundlander meer zouden betreuren dan dat van een vriend. Intelligent en beminnelijk, speels met kinderen, wordt de Newfoundlander zelfs een geboren babysitter genoemd. Deze hond kan zich zozeer aan zijn familie hechten dat hij zich moeilijk aan een ander gezin aan zou kunnen passen. De Newfoundlander is ook beschermend, maar niet agressief.

De Newfoundlander is als werkhond net zo thuis in het water als op het land. Deze honden hebben al zeer vaak mensen van de verdrinkingsdood gered. Zoals in 1919, toen een Newfoundlander een reddingsboot met twintig schipbreukelingen naar land trok, waarvoor deze moedige hond een gouden medaille ontving. De krachtige Newfoundlander kan lasten tot 900 kg trekken: het aan land trekken van zware visnetten, het trekken van wagens en zelfs als lastdier dienen, behoorden tot de dagelijkse taken van de Newfoundlander. Ze zijn ook gebruikt om hout te slepen, postkarren te trekken en de melk te bezorgen in koude en ijzige levensomstandigheden. Ook in het leger zijn deze honden gebruikt: tijdens de Tweede Wereldoorlog trokken de Newfoundlanders voorraden door de sneeuwstormen in Alaska.

Extra informatie

Hondenras Newfoundlander foto2

 
Hondenras Newfoundlander foto3

 
Hondenras Newfoundlander foto4

 
Hondenras Newfoundlander foto5

Hondenras Newfoundlander foto6

Hondenras Newfoundlander foto7