logo www.i-hondenrassen.nl
Informatie over vele hondenrassen
(binnenkort nog meer rassen)

Informatie over het hondenras:
Peruaanse Naakthond

Hondenras Peruaanse Naakthond foto1

Schofthoogte:43-59 cm.
Gewicht:13-20 kg.

 

Peruaanse Naakthond
De Peruaanse Naakthond lijkt op een klein hert wat bouw en manier van bewegen betreft. De gemiddelde hoogte van de Peruaanse Naakthond is 43 tot 58,5 cm. Teefjes zijn een klein beetje kleiner dan de reuen en wegen tussen de 13,5 en 18 kg. Hoewel ze schoon zijn en lichte botten hebben, zijn deze honden goed gespierd, licht en beweeglijk. Hun grote oren staan rechtop en zijn dun en leerachtig. De Peruaanse Naakthond komt voor in alle kleuren, gevlekt of effen en ze hebben meestal een duidelijke vlek op het voorhoofd, die zeer gewaardeerd wordt.

Deze honden hebben donkere ronde ogen, die in het zonlicht dicht worden geknepen als gevolg van een gevoeligheid voor licht. De lippen zijn dik en gerimpeld, soms groeien er plukjes haar op de oren en op de top van het hoofd. De huid is zacht en plooibaar. De variëteit met vacht heeft haren met de lengte van die van de Dobermann tot haast zo lang als die van de Collie en deze honden zijn wit met grote of kleine vlekken van elke andere kleur. De haarloze Peruaanse Naakthond heeft een gebrek aan premolaren en kan als volwassene tandeloos zijn. De haarloze variëteit en de variëteit met haar lijken op elkaar wat grootte, bouw en karakter betreft.

De haarloze Peruaanse Naakthond was een zeer gewaardeerd ras bij de Inca’s en werd als zeer bijzonder ervaren, omdat de Inca’s aannamen dat deze honden verlichting konden brengen bij artritis, reuma en andere pijnen en kwalen van het lichaam. De Peruaanse Naakthond voelt bij aanraking warmer aan dan andere honden, hoewel hun lichaamstemperatuur niet hoger is dan die van andere rassen. De Inca’s gebruikten deze honden daarom als beddenwarmers. De Peruaanse Naakthond kreeg de bijnaam “moon-flower” hond, omdat hij overdag binnenbleef en ’s nachts in het maanlicht naar buiten kwam. Deze honden raken namelijk snel verbrand door de zon.

De Peruaanse Naakthond is rustig en makkelijk om mee te leven. Deze honden zijn gereserveerd tegenover vreemden, maar ze vinden het, ondanks dat ze zich op een afstand houden, leuk om mensen te ontmoeten. Deze honden zijn uitermate onafhankelijk en zeer intelligent en ze vertonen geen tekenen van boosaardigheid. Een goede achtervolging vinden ze altijd leuk. De Peruaanse Naakthond is wat temperament betreft een zeer gevoelige hond; zelfs door een stemverheffing kunnen ze van de wijs raken. Deze honden zijn ook zeer aanhankelijk en trouw van aard. Het is het beste om deze honden op jonge leeftijd te socialiseren.

Extra informatie

Hondenras Peruaanse Naakthond foto2

 
Hondenras Peruaanse Naakthond foto3

 
Hondenras Peruaanse Naakthond foto4

 
Hondenras Peruaanse Naakthond foto5

Hondenras Peruaanse Naakthond foto6