logo www.i-hondenrassen.nl
Informatie over vele hondenrassen
(binnenkort nog meer rassen)

Informatie over het hondenras:
Sint Bernard

Hondenras Sint Bernard foto1

Schofthoogte:65-90 cm.
Gewicht:60-85 kg.

 

Sint Bernard
De Sint Bernard is groot, sterk en gespierd en heeft een krachtig hoofd. Volgens de rasstandaard wordt de voorkeur gegeven aan zo groot mogelijke honden, zo lang het gewicht maar in goede verhouding tot de hoogte blijft. De rasstandaard erkent twee soorten vacht bij de Sint Bernard: ruw en glad. De kortharige Sint Bernard verdraagt koude temperaturen goed, terwijl de langharige Sint Bernard ijspegels in zijn vacht krijgt. Beide varianten hebben een dichte vacht en komen voor in verschillende kleurcombinaties – wit met tekening in tan, rood, mahonie, gestroomd en zwart.

Meestal hebben het gezicht en de oren een zwarte schaduw en hebben deze honden een intelligente en zachtaardige expressie. De ruwharige Sint Bernard heeft iets langer haar en bevedering op de dijen en de benen.

De Sint Bernard heeft een zekere gang in de sneeuw en op het ijs, door zijn grote voeten met sterke en goed gebogen tenen. De Sint Bernards zijn ongelofelijk goed in het redden van mensen in gevaar. Door zijn zeer goed ontwikkelde reuk, vindt de Sint Bernard mensen zelfs onder meters sneeuw. Dit ras staat ook bekend om zijn zesde zintuig voor dreigend gevaar door stormen en lawines. Dit kan gedeeltelijk worden verklaard daar hun vermogen om geluiden van zeer lage frequenties te kunnen horen.

De Sint Bernard heeft vele talenten, waaronder zoeken en redden, beschermen en trekken. De monniken hebben deze honden getraind om in paren verdwaalde of gewonde mensen op te sporen. Samenwerkend, warmen ze eerst de gewonde persoon op met hun eigen lichaamswarmte en dan gaat een van de twee het volledige reddingsteam van het hospitium ophalen. Vaak leken ze grote, harige engelen in vermomming en vele personen zijn gered door deze bewonderenswaardige helpers van de mens.

Iedere dag een lange wandeling houdt de Sint Bernard in een goede conditie. Puppies moeten niet te veel beweging krijgen tot hun botten goed gevormd en sterk zijn. Korte wandelingen en spelen zijn voldoende tot de hond ongeveer twee jaar oud is.

Omdat de Sint Bernard haast een reus is, moet hij op jonge leeftijd goed worden gesocialiseerd, wanneer hij nog een hanteerbaar formaat heeft.

Extra informatie

Hondenras Sint Bernard foto2